Pretul corect in imobiliare – Un vis realizabil

BUCUREŞTI, România – 11 octombrie 2007 – Romanian Real Estate Network a fost prezentata astazi in premiera in cadrul Congresului National Imobiliar. Aceasta reprezinta o platforma extinsa de colaborare si dialog pentru profesionistii din domeniul imobiliar, care integreaza serviciile Bursei de Valori Imobiliare lansate cu un an in urma. Modificarile operate au rezultat din functionarea pilot, pe parcursul unui an si din sugestiile venite din partea specialistilor din industrie. Noua platforma integreaza sistemul de tranzactionare BVI sub numele Fair Play si isi propune sa sprijine transparenta, informatia corecta, vizibilitatea si cresterea ratei de raspuns la solicitarile clientilor.

“Dupa un an de testare, am observat, spre exemplu ca se pot evita preturile astronomice fara fundament, care fac cumparatorul sa astepte mult iar agentul sa isi piarda vremea, “ spune Stefan Negritoiu, Director Dezvoltare Produse – RoREN, “Supraevaluarea preturilor este rezultatul absentei unui proces care sa fixeze pretul unei proprietati, pornind de la valoarea sa reala. Tranzactile din sistemul propus de noi au inregistrat diferente foarte mici intre pretul initial si cel la care s-a realizat tranzactia, pentru ca a existat o baza de monitorizare si comparare. Pe masura ce reteaua se va extinde acest process va fi inca si mai scurt, mai eficient si mai aproape de realitatea tranzactiilor“.

Sistemul propus de noi ofera agentilor imobiliari posibilitatea obtinerii mai multor contracte de exclusivitate ce vor fi listate intr-un loc protejat şi colaborarea pentru tranzacţionarea lor in cel mai scurt timp şi la cel mai bun preţ. Existenta unei baze de date comuna a proprietatilor, prezentarea lor detaliata si accesul la o arhiva a tranzactiilor va conduce treptat la eliminarea speculatiilor si la formarea corecta a preturilor. Sistemul poate face posibila mai buna intelegere a evolutiilor pietei, fundamenteaza documentarea pentru agentii imobiliari si dezvoltatori, asigurand astfel un raspuns mai prompt atat pentru proprietari cat si pentru cumparatori.

Romanian Real Estate Network permite vizualizarea unei arhive a tranzactiilor si posibilitatea- extragerii unor date comparabile. In plus, detaliile de tranzactionare pot fi transpuse intr-un raport cu care agentii pot fundamenta si sustine intr-o maniera profesionista oferta de pret pentru respectiva proprietate, atat in fata proprietarului cat si in fata cumparatorului.

Principalele probleme pe care RoREN le identifica pe piata tranzactiilor imobiliare la acest moment si reprezinta inca o bariera pentru lansarea unei astfel de colaborari deschise sunt – neincrederea in colaborarea dintre agentiile imobiliare, nerespectarea conditiilor de colaborare intre agentii imobiliari si clientii lor, nesiguranta obtinerii platii pentru serviciul de intremediere, nerecunoasterea din partea clientilor a muncii depuse in folosul lor de catre agentii imobiliari dar cel mai important aspect este lipsa unui set de reguli, un cod de conduita care sa reglementeze legal relatiile dintre agentii sau relatiile agentie – client.

Solutia cu care vine RoREN este un sistem transparent de tranzactionare a proprietatilor imobiliare si de colaborare intre agentiile imobiliare, la nivel national, integrand serviciul Fair Play. Acest serviciu reprezinta un set de de norme si reglementari care favorizeaza procesul de asezare si maturizare a pietei si profesionalizarea serviciilor din acest domeniu. Exista trei nivele de inscriere in cadrul retelei, fiecare avand asociat un grad de acces la informatia generata in retea.

.„Lucram de mai multi ani la elaborarea acestui sistem si am incercat sa-l facem cat mai compatibil cu piata de imobiliare din Romania. Anul pilot in care am testat acest sistem si ajustarile pe care le-am facut pe baza feedbackului primit din partea agentiilor si dezvoltatorilor ne-au incurajat sa continuam acest demers. E drept, beneficiile pentru intreg sectorul imobiliar vor creste exponential cu contributia pe care agentiile si dezvoltatorii o vor aduce acestui sistem”. a adaugat Stefan Negritoiu.

—-

Pentru mai multe detalii descarcati prezentarea
De la primul sistem de colaborare la construirea comunitatii profesionale in piata imobiliara romanesca
(PowerPoint)

This entry was posted in comunicat de presa and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>