OUG 174/2008: modificare si completare acte normative pt. protectia consumatorului

OUG nr. 174/2008, ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative privind protectia consumatorilor publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 795 din 27/11/2008.

Art. II
Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 208 din 28 martie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

[...]

9. Dupa articolul 9 se introduc unsprezece noi articole, articolele 9.1-9.11, cu urmatorul cuprins:

[...]

Art. 9.4 – In cazul serviciilor de intermediere imobiliara, consumatorul va fi informat in scris, corect, complet si precis, inca din faza precontractuala, cu privire la:
a) preturile practicate in piata pentru tipul de imobil ce urmeaza a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informatiilor existente in baza de date a agentiei imobiliare;
b) deficiente si alte inconveniente cunoscute de agentia imobiliara sau pe care in mod rezonabil putea sa le cunoasca, incluzand surse de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii sau surpari, organizarea in apropiere a unor manifestari populare periodice, istoricul terenului sau al cladirii, posibile dezavantaje ale vecinatatilor;
c) nivelul comisionului practicat de agentia imobiliara;
d) situatia juridica a imobilului;
e) nivelul estimativ al costurilor ce urmeaza sa fie suportate de consumator, pentru obtinerea documentelor si intocmirea actelor necesare incheierii contractului.

Art. 9.5 – Contractul de intermediere imobiliara va cuprinde cel putin urmatoarele elemente:
a) datele de identificare a partilor;
b) obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c) pretul solicitat de proprietar/pe care este dispus sa il plateasca cumparatorul;
d) termenul de valabilitate al contractului;
e) conditiile in care contractul poate fi denuntat unilateral;
f) conditiile in care contractul poate fi reziliat;
g) nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agentiei imobiliare pentru contractul ce urmeaza sa se incheie;
h) clauza de exclusivitate, in cazul in care aceasta a fost acceptata de parti;
i) precizarea situatiilor in care consumatorul datoreaza comision agentiei imobiliare;
j) drepturile si obligatiile partilor;
k) situatiile de forta majora;
l) data incheierii contractului.

Art. 9.6 – Contractele de intermediere imobiliara in care consumatorul are calitatea de potential cumparator vor contine, in plus fata de cele prevazute la art. 94, urmatoarele elemente:
1. caracteristicile generale ale imobilului, care pot influenta decizia de cumparare, incluzand nivelul de finisare, dimensiuni, vechime si pozitionarea fata de punctele cardinale;
2. tarifele pentru serviciile prestate.

Art. 9.7 – O tranzactie imobiliara se considera incheiata in momentul in care vanzatorul si cumparatorul au semnat actul de vanzare-cumparare.

Art. 9.8 – Contractul de intermediere imobiliara sau alte eventuale contracte accesorii incheiate intre consumator si agentia imobiliara nu pot contine clauze penale care sa oblige consumatorul care nu isi indeplineste angajamentele contractuale la plata unei sume mai mari decat onorariul pe care l-ar fi platit in cazul incheierii tranzactiei.

Art. 9.9 – Agentia imobiliara nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) cand intre consumator si agentia imobiliara nu este incheiat un contract de intermediere;
b) cand contractul de vanzare-cumparare/inchiriere nu s-a incheiat;
c) cand contractul nu are stipulata clauza de exclusivitate, iar tranzactia s-a realizat fara participarea agentiei imobiliare.

Art. 9.10 – Nu se permite plata in avans a comisionului, partiala sau totala, decat cu acordul scris al consumatorului si cu precizarea situatiilor in care agentia imobiliara este obligata sa inapoieze consumatorului sumele primite in avans.

Art. 9.11 – In baza contractului de intermediere imobiliara dintre agentia imobiliara si cumparator, agentia trebuie sa asigure vizionarea imobilelor ce corespund preferintelor consumatorului, inainte de incheierea contractului de vanzarecumparare.”

Textul de mai sus a fost extras din Monitorul Oficial nr. 795 din 21.11.2008 (pag. 12-13)

This entry was posted in articol and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to OUG 174/2008: modificare si completare acte normative pt. protectia consumatorului

 1. corneliu says:

  In mare conditiile contractuale sunt cele pentru care am militat pana acum. Partea proasta este ca nici macar in rapoartele de evaluare nu exista obligatia descriptiva la nivelul cerut de ordonanta – puncte cardinale (se face cumva analiza feng shui ? – nu stiam , inseamna ca majoram comisionul cu inca 2%), determinarea nivelului de zgomot ( cumparam aparate speciale si majoram comisionul cu inca 1% pentru amortizarea acestora !), istoricul ( nici macar proprietarul nu il stie intotdeauna cu atat mai mult un strain ,oricum nu exista surse credibile ). Ca orice aplicatie legislativa totul este lasat in coada de peste ,interpretabil pentru clienti si OPC – sa fie loc de amenzi, nu ?

 2. ana says:

  Se vede ca OPC nu cunoaste prea multe despre derularea unei tranzactii imobiliare din moment ce s-au grabit cu o astfel de lege .
  Unde este libertatea contractuala ?
  Se stie ca agentul imobiliar nu este platit pt activitatile precontractuale , (promovarea ofertelor cheltuielile ocazionate cu convorbirile telefonice , cheltuielile de combustibil s.am.d ).In aceste conditii cum poti sa emiti o lege in care sa ceri si alte date de consultanta imobiliara fara sa platesti pt acest serviciu .Sunt necesari experti de mediu , studii geotehnice , implica costuri…Cum poti sa arunci bani pe fereastra fara sa ai certitudinea ca respectivul client este serios si chiar va cumpara .Poate unii se plictisesc acasa si incearca turismul imobiliar , e gratis !
  Incotro ne indreptam ?

 3. florentina says:

  Sursa principala a agentiilor imobiliare sunt anunturile din ziar. Ai postat un anunt si toate agentiile vin sa iti promita ca ti-l vor vinde la un pret la care nici n-ai visat si intr-un timp record. Bineinteles ca dupa 2 sau 3 reinoiri ale anuntului in ziar te plictisesti de cheltuit banii pe publicitate pentru ca agentiile iti asigura de buna voie si fara a solicita comison vizionarile. Unde este libertatea cumparatorului? Unde mai pui ca nu toti agentii cunosc legislatia cu precadere cea bancara pentru ca nu toata lumea are cash sa cumpere o casa. Astfel nu sunt capabili sa consilieze clientii care ajunsi intr-o situatie critica ar plati si cat nu face.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>