Discutii “fierbinti” la final de an

Ideea intalnirii la final de an cu ERES 2008, organizat de domnul conf. dr. Ion Anghel in cadrul ASE.

In afara de subiectul educatiei in imobiliare, odata cu episodul „tortului de ciocolata” s-a ivit ocazia de a povesti impreuna cu persoane reprezentative de la ARAI (d-na Carmen Mihaita; d-l Negulescu; d-l Nerisanu) despre adoptarea sistemului MLS (Multiple Listing System) de catre ARAI.

The 80's

The 80's

Asa ca iata-ne cu totii adunati la The 80’s intr-o atmosfera putin retro si care anunta deja Craciunul. Domnul Anghel ne-a prezentat pe scurt obiectivele si avantajele masteratului pe care il organizeaza in ASE: “Economia Proprietatilor Imobiliare”.

Domnul profesor Anghel

Domnul profesor Anghel

Si vorba domnului Negulescu: acum ca avem ceva timp la dispozitie ne putem gandi mai serios la subiectul EDUCATIE in Imobiliare! S-a vehiculat ideea interesanta a crearii unei Facultati de Imobiliare. Neaparat impreuna cu dl. Anghel, declarat „omul ideal” pentru un asemenea Proiect!

Domnul Negulescu

Domnul Negulescu

De ce nu? Poate in felul acesta va fi stimulata si initierea unor actiuni reale de reglementare in imobiliare, pentru ca asa cum au sustinut toti cei prezenti, fara o legislatie clara in domeniu, aceasta piata nu va putea fi reglementata.

Lelimond

Lelimond

Si pentru ca a venit vorba despre legi, cei prezenti au dezbatut destul de vehement noile Ordonante, insuficient clarificate se pare. Aici d-na Mihaita a avut un rol determinant, lamurind lumea cu privire la continutul acestor norme.  Discutand cu d-na Anne-Marie Girjabu (Hoffman) in ceea ce priveste plata de TVA la tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice: sunt obligate să plătească TVA persoanele fizice care vând clădiri noi şi terenuri construibile (atunci când aceste bunuri nu au fost utilizate în scopuri personale şi în cazul în care operaţiunile au caracter de continuitate).

Doamna Carmen Mihaita, ARAI

Doamna Carmen Mihaita, ARAI

Leitmotivul intalnirii a fost bineinteles impasul pietei imobiliare, context in care discutia despre colaborarea intre agentii printr-un sistem de tip MLS a venit in mod natural. Unii s-au plans ca e greu sa faci Exclusivitati (dar nu imposibil, nu ?), altii au ridicat problema comisionului. S-a vorbit deschis despre „tepe” (nu cele de la Universitate…..:) ), au fost propuse „Liste negre”; noi cei de la RoREN am fost pentru „liste albe”, care sa scoata in prim plan AGENTUL, cu recomandari de la partenerii de afaceri.

In ce-i priveste pe membrii RoREN, ei au demult acces la acest sistem – sub denumirea de FairPlay – pana la urma o atitudine de acest gen sta la baza unei colaborari reale! Si tocmai pentru ca este mai greu sa obtii contracte exclusive, la cererea pietei am oferit o alternativa la colaborarea intre agentii: serviciul SellWell.

Intalnirea a fost „pigmentata” – la sugestia d-lui Negulescu - de sirul de prezentari ale agentiilor membre RoREN, o modalitate foarte buna de a asculta opiniile tuturor si de-a afla mai multe unii despre altii. Tocmai pentru a consolida colaborarile ulterioare.

Andreea Manea, Imobiliar Expert Group

Andreea Manea, Imobiliar Expert Group

Si pentru ca pana la urma „banii fac lumea sa se miste” , domnul Alecu de la CreditZone ne-a expus pe scurt strategia companiei si ne-a invitat sa-i folosim ca parteneri – atat ca sursa de finantare cat si ca sursa de potentiali clienti.

Sigur j0439778ca la despartire (dupa vreo 3 ore!) ne-am urat un 2009 mai bun decat se prevede, in care sa strangem randurile si sa fim mai buni si mai generosi unii cu altii!

Ceea ce va dorim tuturor!

This entry was posted in workshop and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>