Tranzactii imobiliare in conformitate cu noua legislatie ANPC

Agentiile imobiliare trec prin vremuri grele. Consecintele crizei economice mondiale se resimt profund in piata imobiliara romaneasca, iar numarul tranzactiilor este foarte redus. De parca starea de fapt n-ar fi fost suficienta, de la 1 ianuarie s-a abatut un nou „blestem”: au intrat in vigoare noile reglementari propuse de A.N.P.C. cu privire la serviciile de intermediere imobiliara.

Sa nu ne dam batuti totusi! Vremurile grele ne incearca, dar cu putina strategie si organizare putem nu numai sa supravietuim, dar chiar sa devenim mai eficienti si mai cunoscatori. Cum castigam batalia cu noile reglementari? (1) Trebuie sa le intelegem; (2) Trebuie sa identificam instrumentele care ne ajuta sa fim in conformitate; (3) Trebuie sa punem in practica!

1. Sa intelegem OUG 174/2008:

Pe 16 februarie 2009 organizam un seminar pentru membrii RoREN cu scopul de a aprofunda si intelege noua legislatie.  Iti aducem informatii direct de la sursa cu ajutorul reprezentantilor ANPC pe acest domeniu.  Seminarul e parte din serviciul Business Networking oferit de RoREN.  Acesta consta intr-o serie de intruniri care reunesc specialistii in imobiliare si faciliteaza crearea de relatii de afaceri.

Inscrie-te la Business Networking pana la 15 februrie si poti participa gratuit la seminar!  Pana atunci poti citi articolele specifice serviciilor de intermediere imobiliara din OUG 174/2008.

2. Ce instrumente avem la dispozitie pentru a fi in conformitate?

Prin serviciile SellWell si FairPlay, RoREN pune la dispozitia agentiilor imobiliare solutii juridice si produse software ce raspund cerintelor A.N.P.C.  Concret, iata ce puteti folosi pentru a fi in conformitate:

 • Fisa Proprietatii permite descrierea in detaliu a proprietatii pornind de la documentele proprietatii pana la sursele de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatie sau surpari, organizarea in apropiere a unor manifestari populare periodice, istoricul terenului/cladirii, posibile dezavantaje ale vecinatatilor. Recunoasteti enumerarea? Va garantam, e completa conform art. 9.4!  Tot aici se poate completa comisionul perceput in cazul finalizarii tranzactiei precum si  costurile estimative  de tranzactionare (cf.Art.9.4 pct.e si Art.9.6).
 • Contracte tipizate: SellWell si FairPlay pun la dispozitie contracte tipizate pentru fiecare etapa a tranzactiei.  Sunt perfecte ca sa scapi de stresul compunerii unor contracte care sa te apere in orice situatie si care acopera toate cerintele noii legislatii. Este ca si cand ai avea echipa noastra de avocati la tine in birou!
  In Contractul de Exclusivitate sunt stipulate clauze cu privire la obligatiile agentiei fata de client, conditiile in care clientul plateste comision agentiei, modalitatile de penalizare a clientului, modalitatile de incetare a contractului (cf. Art. 9.5-9.11).
  In Contractul de Intermediere semnat cu potentialul cumparator am avut grija sa includem si caracteristicile principale ale proprietatii cautate.
 • Modul de analiza comparativa a preturilor
  Legislatia te obliga sa prezinti clientului tau preturile practicate in piata pentru tipurile de proprietati similare cu cea tranzactionata.  Te ajutam cu o idee geniala!  Pachetul software iti pune la dispozitie un instrument de analiza comparativa a preturilor la proprietati cu caracteristici similare (cf.Art.9.4 pct.a).

3. Pune in practica!

Inscrie-te la SellWell sau FairPlay! Nu numai ca vei avea la dispozitia ta instrumentele mentionate mai sus, dar vei fi si in compania altor specialisti in imobiliare, atat dezvoltatori cat si agentii imobiliare, cu ajutorul carora poti colabora pentru mai multe tranzactii.  Pentru orice intrebari nu ezita sa ne contactezi.

This entry was posted in articol and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Tranzactii imobiliare in conformitate cu noua legislatie ANPC

 1. POP ADRIANA says:

  Ok. Sunt pe faza daca se poate spune asa, ma intereseaza, chiar daca nu v-am onorat cu prezenta la ultimele intalniri asta nu inseamna ca nu sunteti importanti pentru noi, chiar foarte importanti, sper si cred ca puteti schimba ceva in ( jungla). Tinem aproape. Va rog sa-mi scuzati limbajul dar cred ca in momente de criza un gram de nebunie nu strica , ba chiar te ajuta sa treci de criza. Salutari dnei simionescu si intregii echipe si va rog sa credeti ca criza este mai mult la mansarda decat in realitate. Sfat: pliati-va pe cerere si oferta si trece. O seara buna

 2. ba da nu va mai ies imobiliarele astea din cap…intai sa se miste piata ca dupa aia iau 50 de contracte ca ale voastre si le dau foc…eu le iau banii la clienti, nu hartiile voastre…panarame ce sunteti!

 3. rorenblog says:

  Am aprobat comentariul d-lui “retras provizoriu din imobiliare” pentru ca mi se pare amuzant si pentru ca arata nivelul de “profesionalism” al unora. Pentru fiecare astfel de imagine care ajunge in piata, e nevoie de 10 oameni care chiar cred in conduita profesionala sa explice clientilor ca nu toti agentii imobiliari sunt asa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>