Comunitatea de specialisti RoREN include acum si brokeri de credite imobiliare

 La Scena 

Cu fiecare intrunire pe care o facem simt un iz de schimbare si pe plaiurile mioritice.  Cand am lansat conceptul de Business Networking am fost avertizati ca “in Romania nu se face asa ceva”.  Adica, in Romania lumea nu se simte confortabil sa cunoasca, sa dea mana sau sa intre in vorba cu colegi de breasla la intruniri unde nu cunoaste aproape pe nimeni. 
Cu ocazia intalnirii din 30 ianuarie organizata impreuna cu CreditZone in incinta La Scena, constat ca am facut bine sa nu se descurajam. Sigur ca la inceput ne simtim putin stingheri.  Faptul ca exista o tematica (de data asta “Cu ce te poate ajuta un broker de credite ipotecare”si “Criza financiara din Romania: cat la suta speculatie media cat la suta realitate ?!”) cu siguranta ajuta pentru ca ne ofera un context al discutiei.  E si putina confuzie pentru ca unii se asteapta la un anumit ritutual… Nu stim daca trebuie sa aiba loc o singura discutie sau mai multe… etc…
Ca responsabil al campaniilor de marketing SellWell intalnirile ma ajuta sa-mi confirm ipotezele despre problemele de marketing si vanzari cu care se confrunta dezvoltatorii.  Am revazut-o cu ocazia asta pe Magda Popa de la Adama si i-am cunoscum pe cei de la Primavera si Triangle Investment.
 11

Pentru aceasta intalnire l-am rugat pe Cristian Motca (CreditZone) sa ne vorbeasca despre de ce este recomandabil (mai ales intr-o perioada de criza) pentru client sa apeleze la un broker si nu direct la o banca, spre a obtine un credit ipotecar.  De cealalta parte a “mesei”, colegii nostrii de la Ady Intermed, Alcant, Hoffman International, More Group si Veles.

Nicoleta Puiu Piata Financiara

Am largit cercul si cu reprezentanti ai presei respectiv Money Channel, Piata Financiara si DailyBusiness.  Interesul pregnant: cine cumpara real estate in 2009 si in ce conditii… ?  Raspunsul simplu: persoanele care dispun de cash si care vor sa investeasca ori pur si simplu sa-si cumpere o casa, intr-o perioada cand preturile sunt in scadere.  Pe langa acest tip de cumparatori, sunt si cei care vad oportunitatile de pe piata (preturi in scadere sau promotii) si, ca sa nu piarda ocazia, … iau un credit. Da!  “La Credit Zone nu e criza! Portofoliul de parteneri CreditZone cuprinde 18 din principalele institutii financiare romanesti. 12 dintre acestea analizeaza dosarele de credit pe noile conditii de creditare si acorda imprumuturi conform regementarilor BNR.”, asa cum ne marturiseste (lasandu-ne “bouche bee”) Marina Sterpan ( Credit Zone).

Cristian Alecu Credit Zone

Daca “financiarmente” situatia nu e atat de rea pe cat s-ar parea, ce facem cu efectele psihologice ale crizei… ? Cum sa-i calmam pe bietii oameni – mai importanti ori mai marunti, mai bogati ori mai saraci, mai curajosi ori mai fricosi -, cum sa-i scoatem din starea de angoasa provocata de Criza, cum sa-i convingem ca dracul nu e atat de negru, in fond…? 

 Stefan & Bogdan Radu

Stefan debate intens: 

In perioada de boom premiza pentru care se incheiau multe tranzactii era potentialul de a face bani din revanzare.  Era o premiza atat de univesal acceptata ca intermediarii trebuiau sa munceasca putin sau chiar deloc sa puna cap la cap o tranzactie.  Astazi, premiza aceasta a disparut!  In consecinta, intermediarii au nevoie de date si informatii concrete sa consilieze clientii despre beneficiul unei tranzactii | investitii.

Drama specialistilor este ca le lipseste cu desavarsire o sursa de informare veridica pe baza careia sa-si consilieze clientii.  In trecut, foloseau propriul portofoliu de clienti si tranzactii ca justificare a recomandarii lor.  Astazi portofoliul de tranzactii e gol sau aproape gol.  Sigurul fel de a supravietui este coroborarea putinului de informatii a fiecaruia intr-o baza de date comuna care sa ofere inapoi fiecaruia informatii suficient de relevante pentru a-si ajuta clientii sa faca tranzactii.  Principiul este: „dai putin, primesti mult”.  Iar odata ce ai reinceput sa faci tranzactii, ciclul vicios isi schimba sensul si revii pe partea ascendenta.

De retinut ca solutia (RoREN) nu presupune caritate sau donarea muncii fiecaruia pentru bunul public general fara nici o compensatie.  Schimbul de informatii se face in cadrul unei institutii specializate, operata de o terta parte care nu are interese in piata de tranzactii imobiliare, care protejeaza dreptul de proprietate a informatiei si unde participantii se remunereaza reciproc.

Sa ne auzim cu bine!

This entry was posted in relatari, workshop and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>