Se pune de-o noua asociatie profesionala pentru piata imobiliara! Ce doriti sa va ofere?

Recent am fost in discutii cu ARAI sa le oferim platforma de produse si servicii RoREN in scopul adoptarii unui sistem MLS de catre membrii ARAI. ARAI a pus conditia ca toata lumea care are acces la produse sa fie obligata sa faca parte din ARAI (fara sa ofere insa un plan de extindere a bazei de membri sau de promovare a specializarii de agent imobiliar).

Negocierile au stagnat cand, un mic sondaj in piata si printre membrii RoREN, a scos la iveala ca reputatia ARAI de asociatie care “face treaba” pentru membri ei, nu e tocmai roza. Am fost de-a dreptul somati sa nu fortam lumea sa intre in ARAI :-)

Episodul a generat o intreaga discutie despre rolul unei asociatii profesionale in piata si despre responsabilitatile conducerii fata de membri mai ales intr-o perioada de criza de economica. In consecinta, incurajati de membrii RoREN (care formeaza de facto o asociatie profesionala), purcedem la a intelege ce inseamna sa fii o asociatie profesionala de vaza.

Ce doriti sa va ofere o asociatie profesionala in baza cotizatiei?
- Reprezentare in fata autoritatilor si legiutorilor
- Cursuri de specializare
- Asistenta juridica
- Promovarea specializarii
- Locul unde-ti faci relatii si-ti gasesti parteneri de afaceri
- Instrumente specializate cu care sa-ti poti face treaba mai bine (in cazul nostru ar putea fi contracte tipizate, software sau baze de date cu informatii specifice)

Cine sa fie inclus in comunitatea profesionala?
- Strict numai din specialitatea ta (agenti imobiliari cu agenti imobiliari)
- Conectarea mai multor specialitati care servesc clientul intr-o tranzactie (agenti imobiliari, brokeri de credite imobiliare, cadastristi, etc)

Cum rezolvam dilema subiectivitatii conducerii?
- Asociatiile existente astazi au in conducere oameni care conduc la randul lor afacerile proprii in domeniu. Asta duce la subiectivitate in decizii pentru ca oamenii au tendinta sa nu adopte o solutie care ar beneficia comunitatii pe larg daca este in dezinteresul afacerii proprii (avem exemple recente )
- Cum asiguram ca asociatia e conectata la problemele reale din piata fara sa introducem doza de subiectivitate care vine cu a instala conducere cu conflict de interese?

Conteaza forma legala pe care o ia asociatia/comunitatea de specialisti?
M-am consultat in aceasta initiativa si cu conducerea ANEVAR, una din cele mai respectate asociatii profesionale din Romania, pentru a compara o organizatie cu statut legal de asociatie profesionala cu o societate comerciala. Concluzia este ca atat timp cat se ofera serviciile si reprezentarea de care are nevoie comunitatea de specialisti care adera, nu conteaza cum e organizata legal. Care e parerea dv?

Corectie 23 feb: “M-am consultat in aceasta initiativa si cu _fosta_ conducere ANEVAR”. 
(Pentru inceput am vrut sa ma consult cu cineva care a fost mai aproape de inceputurile ANEVAR si se intampla ca in baza colaborarilor recente d-l Ion Anghel ne este accesibil.  Ii multumesc pe aceasta cale pentru amabilitate si timpul oferit. Pe masura ce intelegem mai bine forma pe care o ia comunitatea noastra vom cerceta extinderea parteneriatului cu ANEVAR sa ia in considerare si noua asociatie.)

This entry was posted in analiza personala and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Se pune de-o noua asociatie profesionala pentru piata imobiliara! Ce doriti sa va ofere?

 1. Cleciu Ruxandra says:

  Stimate Domnule Negritoiu,
  Doresc pe aceasta cale sa va multumesc pentru participarea la selectia pe care Asociatia Romana a Agentiilor imobiliare a realizat-o recent pentru infiintarea serviciului MLS ARAI .
  Acest proiect a fost demarat de catre noi si ca urmare a solicitarii membrilor nostri dar si in baza parteneriatului pe care ARAI il are cu NAR de peste 10 ani de zile. De altfel asa cum bine stiti prin cateva actiuni ale ARAI chiar si sistemul pe care dumneavoastra il promovati a avut posibilitatea sa fie expus catre public si va felicit ca de circa 3 ani de zile mentineti acest sistem pe piata in ciuda interesului scazut al agentiilor.
  Un sistel MLS nu poate functiona decat sub umbrela unei asociatii profesionale sau cel putin asa consideram atata timp cat alte sisteme de acest gen functioneaza doar asa de zeci de ani.
  Este adevarat ca in urma incheierii procedurii de selectie a partenerului pentru sistemul MLS am hotarat sa incheiem acest parteneriat cu o alta companie decat a dumneavoastra iar decizia noastra s-a bazat strict pe urmatoarele considerente:
  -tarifelel propuse de catre Dumneavoastra erau cu circa 60% mai mari decat ale partenerului selectat;
  -softul dumneavoastra nu oferea tot pachetul de soft necesar si va perioada in care Dumneavoastra urma sa realizati sectiunea lipsa era de cateva luni.
  Inteleg ca Dumneavoastra ati dorit sa faceti un pas in plus si ati abordat comunitatea de agenti care deja foloseste sistemul Dumneavoastra si sa le propuneti aderarea la ARAI. Va multumim pentru acesata initiativa si desi inteleg ca actiunea nu a fost incununata cu succes va asigur ca apreciem gestul dumneavoastra si pe viitor vom continua sa va invitam la selectia de parteneri la alte posibile proiecte intrucat consideram ca fairplayul este o calitate rar intalnita.
  De asemenea, intrucat scopul nostru este cresterea profesionalismului in breasla, salutam initiativa Dumneavoastra de a infiinta o noua asociatie profesionala; consideram ca comunitatea nu va avea decat de castigat si sunt convinsa ca asa cum ARAI are relatii de colaborare si cu alte asociatii cum ar fi UNAI (impreuna facem parte din comisia de lucru infiintata in toamna 2008 pentru realizarea unui proiect de lege) vom colabora, pentru ca in fond interesele noastre sunt comune.
  Ceea ce nu intelegem noi este:
  -De ce in momentul in care ati fost invitat la selectie nu ati propus gratuitatea de 6 luni si faceti acest lucru acum in momentul in care ati fost anuntat ca ati pierdut contractul?
  -De ce sustineti ca ati consultat ANEVAR cand nu mai tarziu de astazi dimineata am discutat cu Presedintele acestei asociatii si nu cunostea nimic despre initiativa Dumneavoastra?
  -De ce ati acceptat sa participati la o selectie organizata de catre ARAI daca situatia acestei asociatii nu este tocmai “roza”? Poate ar fi bine pe viitor ca sa va informati mai bine despre posibili viitori parteneri in primul rand pentru a nu produce neplaceri clientilor Dumneavoastra actuali.
  Inchei prin a va transmite succes in activitate si doresc sa mentionez inca odata cat de mult va apreciez fairplayul si activitatea.

 2. Ce doresc de la acesta asociatie?
  Doresc seriozitate, transparenta, implicare in creerea unei legislatii care sa reglementeze aceast domeniu, sprijinirea membrilor atunci cand acestia au nevoie, reprezentativitate la nivel national, cunoastere a pietei imobiliare si muuuulte altele. Adica exact ceea ce nu poate oferi arai-ul. E incredibil cum isi permit sa mai promita ceva in conditiile in care sunt de 14 ani pe piata si in afara de declaratii sforaitoare nu au facut nimic concret pentru agentiile membre….de fapt au facut totusi ceva, si-au vazut propriul interes ( vb de cei din conducere, plebea este doar masa de manevra). N-am fost membru in nicio asociatie pana acum, insa daca voi veti fi in stare sa faceti ceva profesionist, atunci cu siguranta ma voi gandi sa devin membru.

 3. Adi says:

  Nu stiu cat sunteti voi in stare sa faceti o asociatie adevarata, insa cu siguranta puteti face mai mult decat a facut ARAI. Cei din conducere nu sunt deloc dezinteresati. Se gandesc numai la pielea lor. Rusine!
  Sa nu cadeti si voi in pacatul de a nu da provinciei libertate de organizare. Ciolanul nu le-a mai ajuns celor din ARAI. Inca o data Rusine!!!
  Macar voi aveti bani si va promovati cum trebuie. La ARAI cei care scriu emailurile sunt niste amatori agramati.

 4. rorenblog says:

  Stimata doamna Cleciu,

  Multumesc ca ati coborat din turnul de fildes sa ne vorbiti :-) . Este oricum mult mai mult decat telegraficul „Va invitam la…” si „Va multumim pentru…” pe care l-am primit din partea dv. cu ocazia „selectiei” la care am participat. Ca sa va iau in serios ar fi trebuit sa ne comunicati aceste lucruri parte din procedura de „selectie” nu ca un comentariu pe un blog cand sunteti fortata de imprejurari.

  In privinta expunerii serviciilor RoREN catre public, va rog cu respect sa nu va laudati cu lucruri pe care nu le-ati facut. Am platit zeci de mii de lei ca sa participam la conferintele organizate de asociatia dv. si la targurile imobilare din 2006 si 2007. Inovatiile RoREN nu au fost expuse publicului din marinimia ARAI. Cand ne veti sponsoriza dv. participarea atunci puteti sa va laudati ca „expuneti la public” inovatii. Pana atunci va rog respectuos sa nu ne coplesiti cu marinimia dv.

  Va raspund la intrebarile dv:
  1) Nu toate lucrurile care se intampla pe lumea asta sunt o reactie la ce face organizatia dv. :-) Am introdus gratuitatea de 6 luni la FairPlay inca de la mijlocul lunii ianuarie ca sa ajutam agentiile imobiliare pe timp de criza si nu are legatura cu „selectia” ARAI. Ati fi aflat si dv. de ea daca am fi stat de vorba despre oferta comerciala asa cum ati anuntat la inceputul „selectiei”. Ati ales insa sa trimiteti un comunicat telegrafic fara nici o explicatie sau discutie.
  Banuiesc ca ati aflat de gratuitate de la membrii ARAI carora le-am extins oferta recent. Lucrurile s-au intalmplat in aceasta ordine pentru ca am respectat regula dv. transmisa prin d-na Mihaita de a nu comunica cu membri ARAI in timpul „selectiei”. Data viitoare va facem cadou un DEX sa puteti citi definitia „fairplay” :-)

  2) Ref. la consultarea cu ANEVAR, vedeti corectie la baza articolului.

  3) Ce-i drept auzisem pareri negative despre ARAI si inainte de „selectia” dv., dar sunt tipul de om care isi formeaza o parere proprie. Am vrut sa cunosc si sa stau de vorba fiecare membru al CD ARAI si nu am vrut sa ma las influentat de pareri negative pentru ca de multe ori sunt zvonuri nefondate. In caz ca nu este evident, „interviurile” au fost reciproce. Mi-a facut placere sa va cunosc la nivel personal, dar ce auzisem inainte despre organizatia pe care o conduceti s-a dovedit a fi adevarat.
  Stati linistita, nu am cauzat neplaceri clientilor RoREN actuali pentru ca am avut grija sa comunicam cu d-lor pe parcursul „selectiei” si sa-i tinem la curent cu ce se intampla.

  Va dorim succes cu noua jucarie si va asigur ca indiferent de simpatiile sau antipatiile personale, RoREN ca organizatie este „strictly business”. Adica, in masura in care standardul de profesionalism al MLS ARAI va fi la nivelul la care este specificat in documentele NAR suntem deschisi la colaborare intre cele doua MLS-uri, bineinteles daca acest lucru este in interesul reciproc al celor doua comunitati de specialisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>