“ISO 9000″ pentru agentiile imobiliare

Acum cateva saptamani am anuntat initiativa de a forma o noua asociatie profesionala pentru agentii imobiliari.  Multumim tuturor celor care ne-au scris, fie pe blog, fie direct cu sugestii si comentarii.  Pentru o inititiva de succes este important sa intelegem cat mai concret actiunile pe care le-ar putea intreprinde aceasta asociatie pentru a a reprezinta cu adevarat membrii si pentru a imbunatati perceptia acestei specializari.

Un lucru care doare tare in perioada asta este lipsa unui barem al calitatii serviciilor de intermediere imobiliara.  Am purces saptamana asta e sa ne intalnim cu Asociaţia de Standardizare din România (ASRO) sa vedem cum decurge efortul de crearea a unui standard european pentru specializarile din piata imobiliara.

Procesul de standardizare a activitatii imobiliare  atat la nivel national cat si la nivelul UE a inceput in 2005. Am vrut sa aflam mai ales cand se finalizeaza unul dintre documentele care vizeaza certificarea profesiei de agent imobiliar. Asa cum v-am obisnuit deja, am apelat direct la “sursa”, adica la Direcţia Standardizare din ASRO, prin amabilitatea doamnei ing. Irina Marcu.

Un adevarat expert in itele destul de incurcate ale mecansimului de realizare a unui standard (mai ales la nivel european cum este cel in discutie), doamna Marcu ne-a explicat etapele parcurse in elaborarea acestui standard pentru imobiliare:

 • faza de anteproiect (analizat in sedinte de catre Comitetul Tehnic)
 • faza de ancheta publica (cu colectarea & discutarea observatiilor)
 • aprobare dupa obtinerea consensului partilor implicate
 •  

  Sigur ca in acest caz trebuie armonizate metodologia de lucru + legislatia + interesele tuturor tarilor europene asa ca procesul s-a prelungit. Se estimeaza totusi ca standardul sa fie finalizat la sfarsitul anului 2009, urmand sa fie tradus si sa intre apoi in vigoare, urmand sa se decida daca ulterior se vor dezvolta si standarde romane specifice. Important: expertii ASRO au participat direct la elaborarea standardului european.

  Toate produsele si serviciile RoREN urmaresc cresterea calitatii serviciilor si a standardizarii practicii de intermediere imobiliara.  In acest sens v-am putea facilita participarea la discutiile din Comitetele Tehnice ale ASRO ca o extensie la intrunirile din seria Business Networking. V-ar fi de folos?

  Fiti pe faza pentru ca vrem sa aducem in prim plan profilul noului tip de Agent Imobiliar, cel care a a adoptat “tactica de criza” si s-a pregatit pentru noua “ordine” in imobiliare. Portretul Agentului „post criza”: calificat, certificat, conform cu legislatia, recomandat, informat, conectat!

  O saptamana buna!

  This entry was posted in relatari. Bookmark the permalink.

  One Response to “ISO 9000″ pentru agentiile imobiliare

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>